Hvor mye er for mye, hvor ofte er for ofte?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei,eg er ein gut på nitten, og eg har eit par spørsmål om alkohol. Eg likar øl og vin, og tid om anna tyllar eg gjerne i meg tre-fire boksar øl eller ei flaske vin. Men kor mykje er for mykje, og kor ofte er for ofte? Eg kunne òg tenkt meg å få vita nøyaktig korleis alkoholbruk påverkar hjerne og reproduksjonevne — er det sant at eit moderat alkoholinntak er sunt for kroppen, jf. til dømes https://www.economist.com/science/displaystory.cfmstory_id=11662560, eller er dette ein myte planta av alkoholindustrien? Eit anna spørsmål eg har, er korleis alkoholkonsum påverkar forplantingsevna hjå kvinner. Mange jenter eg kjenner drikk seg frå sans og samling nesten kvar helg, og eg veit at fokuset i haldningskampanjar gjerne er retta mest mot alkoholforbruk under svangerskapet, men kva veit me om kva verknader alkoholbruk _før_ eit eventuelt svangerskap har? Beste helsing.
Mann, 19 fra Hordaland

Det å ha et bevisst forhold til alkohol er bra. Det er vanskelig å gi et fasit svar på hvor ofte som er for ofte å drikke. Går drikkingen og alkoholvanene dine utover skole, jobb, famile, vennskap etc. og/eller at andre begynner å reagere på ditt alkoholbruk, kan det være et signal på at det er for ofte, og gjerne for mye. Ulike kulturer spiller også inn på hva enkelte mener kan være for ofte å drikke alkohol. Hva som er for mye å drikke er individuelt i og med at en tåler ulik mengde alkohol. Hvor høy alkoholpromille man får avhenger av kjønn, kroppsvekt, hvor mye og hvor fort man drikker, væskebalansen og om man drikker på tom mage. Dette er alle viktige faktorer. Hvis man har mat i magesekken når man drikker alkohol, vil det dempe rusen noe. Dette skyldes at man har enzymer i magesekken som bryter ned noe av alkoholen, og siden alkoholen da vil oppholde seg i magesekken noe lenger tid, vil mer av alkoholen bli brutt ned før den kommer over i tynntarmen, hvor mesteparten av alkoholopptaket skjer. Det er også viktig å vite at det tar noe tid fra du drikker til alkoholen blir tatt opp i blodet. Derfor bør en stoppe å drikke i god tid før en kjenner at en har fått nok. Du skriver ikke noe om hvor mye du veier, men en gutt på 75 kg for eksempel skal ikke drikke mer enn tre halvlitere øl (4,5 volumprosent alkohol) før han får 1 i promille (da har vi imidlertid ikke tatt hensyn til hvor lang tid man bruker på dette). Du kan gå inn å lese mer om alkohol og promille på denne siden. Vi kan også anbefale en artikkel fra ung.no «Hvor mye er for mye» . Hvordan alkoholen påvirker hjernen har det ikke vært forsket så mye på, men Forskere ved fMRI-gruppen ved Psykologisk fakultet og Haukeland universitetssykehus har funnet ut at viktige områder i hjernen i større grad blir påvirket av et promillenivå på 0,8 enn det som tidligere har vært kjent. Sender med et skriv fra forskning.no der du kan lese mer om dette tema. Du spør også hvordan alkoholen påvirker reproduksjonsevnen. Statistisk sett er det vanskeligere for par som bruker alkohol å bli gravide, enn for par som ikke gjør dette. Dette gjelder også for mannen. Det er for eksempel vist at alkoholinntak minsker sjansen for at befruktede egg implanteres. En indisk forsker, K.R. Muthusami undersøkte sædcellene til 66 ikke-røykere som hadde søkt hjelp for å få bukt med alkoholisme og 30 ikke-røykere som aldri hadde drukket alkohol. Han fant at stordrikkerne produserte betydelig færre sædceller, hadde større andel unormale sædceller og lavere testosteronnivå enn de som aldri hadde drukket alkohol og konkluderer slik i det medisinske tidsskriftet Fertility & Sterility i oktober 2005: Menn som ønsker å reprodusere og ha et normalt seksualliv bør derfor avstå fra et jevnlig alkoholkonsum. Alkohol nedsetter testosteronproduksjonen og kan redusere og skade sædkvaliteten. (jordmorforeningnen.no) Vil du ha mer informasjon om alkohol og reproduksjonsevne, kan vi anbefale deg å ta kontakt med Borgestadklinikken. Vi vet lite om hva virkningene av alkoholintak før et svangerskap har å si for forplantningsevnen hos kvinner. Det anbefales å drikke minst mulig, eller ingenting noen uker i forkant hvis man planlegger en graviditet, men gjøres hovedsakelig fordi hvis man skulle bli gravid, vet man at det kan føre til skader på foster. Vi anbefaler deg å ta kontakt med Borgestadklinikken der det er spsialister på området hvis du vil ha mer informasjon. Du spør om det er en myte at et modetrat inntak av alkohol er sunt for kroppen. Enkelte leger hevder at både ett glass rød- og hvitvin kan være forebyggende på kreft og hjertesykdommer og sunt med tanke på antioksidanter som finnes i skallet på vindruene og det hevdes at de hindrer sykdomsfremkallende skader på cellene.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.