Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Uroer jeg meg unødvendig?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er sammen med en på 34 år som i årrekker har vært vandt til å drikke ca 5 ganger i uka. Vi har vært sammen i nesten to år nå og de siste mnd har vi inngått avtale om å maks drikke to ganger i uka. (jeg drikker kanskje to ganger i mnd) Før vi inngikk denne avtalen drakk han 3-4 ganger i uka mens vi var sammen. Før brukte han å drikke seg sanseløs, slik han ble helt borte, men nå har han lært seg en viss måtehold. Siden nyttår har han kanskje vært sanseløs full 2 ganger.

Problemet her er at han aldri har sett på seg selv som en som har problemer med alkohol, og mener det er en naturlig del av metall-miljøet vi er i. Han har vært flink de siste mnd med å holde 2-dagers regelen, men jeg føler at jeg må alltid kjempe for at han skal holde seg til de dagene. Desuten skjer det aldri at han ikke drikker en uke, og det er svært skjeldent han bare drikker en gang.

Er det meg som ser på dette som et større problem en hva det er? Hva kan jeg forvente meg? Er så redd for at dette alltid vil være et tema. Jeg er redd jeg vil ende opp som ei naiv dame som om 5 år sitte med barn og en alkoholisert mann uten å ha sett det komme… Uroer jeg meg unødvendig?
Kvinne, 25 fra Oslo

Det er helt klart en stor fordel i denne situasjonen, og det er at dere snakker sammen om dette, ikke minst om hva slags forventninger dere skal stille til hverandre i forhold til alkoholbruk. Det kan være til stor hjelp å lage regler, men det viktig at dette er en regel dere begge er enige om. For ellers kan dette fort bli et prosjekt du lager for hans alkoholbruk. Når du feks sier at du må kjempe for at han skal følge regelen, kan det være et tegn på at dette er mer ditt enn hans prosjekt. Og da blir dette først og fremst slitsomt for deg. Når du spør hva du kan forvente deg, så avhenger det blant annet av hvorvidt han opplever dette som en målsetning han har for seg selv, eller om det er noe han får "tredd ned over hodet," så å si. Det vil kort sagt være lettere for ham å gjennomføre hvis han opplever prosjektet som sitt eget. For at dette ikke skal fortsette å være et tema, er det viktig at dere begge er enige om at 2-dagers regelen er ok, at begge ønsker det på den måten. Da vil ikke drikkingen være noe stort tema, men man følger bare regelen uten noe mer om og men. Du er redd for å sitte igjen med en alkoholisert mann uten å ha sett det komme. Men du har jo sett det komme, og dere har jo laget regelen for å unngå at det skal utvikle seg til det misbruk. Og mye tyder på at din kjæreste også har sett det, derfor er han jo med på regelen. Her følger noen ulike symptomer på avhengighet. 

De to første omhandler overveiende fysiologiske forhold:
1. Toleranseøkning. Man må ha mer alkohol for å oppnå den samme virkningen.
2. Abstinenssymptomer. Man føler fysisk og psykisk ubehag ved avhold.

De to neste handler om å unnlate å handle i tråd med egen planer og intensjoner:
3. Personen konsumerer mer enn han/hun hadde tenkt. Planen er kanskje å ta to øl, men det ender med tolv.
4. Personen har et vedvarende ønske om å slutte og har gjort flere mislykkede forsøk på det.

Det neste handler om at rusbruken er blitt et svært dominerende trekk ved personens liv:
5. Personen bruker svært mye av sin tid til rusmiddelbruk og rusrelatert virksomhet.

De to siste handler om negative sosiale og helsemessige konsekvenser for brukeren:
6. Forbruket har ført til at personen har oppgitt viktige sosiale, yrkesmessige eller fritidsrelaterte aktiviteter.
7. Bruken fortstetter bruken på tross av at personen erkjenner at det foreligger betydelige kroppslige og psykiske skadevirkninger

Ut i fra disse kriteriene synes ikke din kjæreste å falle inn under kategorien avhengighet, men man kan jo allikevel være bekymra med god grunn. Det er ikke lett å si om du  uroer deg unødvendig, det avhenger
jo tildels av hvordan utviklingen blir i framtida. Og det er alltid mulig å revidere regler og/eller ta dem opp til diskusjon på nytt. Men han har allerede endret seg en del og moderert seg, og dette er det viktig å ta med i regnestykket og gi ham litt kred for. Det du skriver tyder ikke på at du er naiv. Tvert imot tyder det på at dere har evnen til å snakke om drikkingen, og er i stand til å finne ut av det. Det at han har moderert seg både i antall ganger og mengde, er også et tegn på at dette kan løse seg bra. Fortsett med å ha en dialog om alkoholbruk, og ta det opp til diskusjon igjen ved behov. Hvis du opplever at dere blir uenige om hva som  er ok, er det viktig å formidle dette til ham. Og da er det til syvende og sist opp til deg å vurdere hva som skal bli konsekvensene.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.