Min mann drikker – hjelp til pårørende?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei, kjæresten min har et årelang alvorlig alkohol problem med mange innleggelser både innen psyk. og rus omsorgen. De siste mnd. har han aktivt tatt ansvar for sitt liv, kommet i full jobb, fått AKAN opplegg, gått på antabus. Dette er fantastisk og jeg er stolt over han.
Problemet er jeg har angst og er redd! Jeg har sett han etter 2-3 uker på fylla, fått han tvangsinnlagt når han er suicidal, sett han gå i kramper osv.osv. Enkelte dager når han er deprimert eller når det nå er sommer og sol,eller lønnsutbetaling så begynner han å snakke om hvor deilig det hadde vært med noen øl osv. Han har sluttet å ta antabus igjen! Jeg blir pissredd, ser for meg skrekksenario fra situasjonen for 6 mnd. siden. Han mener jeg overreagerer og noen øl på en lørdag ikke er noe farlig. Men jeg har gjentatte ganger før sett hvordan noen øl på en lørdag blir til 2-3 uker flatfyll. Når han ikke får akstept for å drikke blir han kranglete og krittikken mot meg kommer haglende gjerne i timer og dager i strekk. Jeg står i det, sier at han må ta sine egne valg og stå ansvarlig for dem. Jeg gir ikke min "aksept" på at han kan drikke og sier tydelig at jeg holder konsekvent på den målsettingen han uttalte for 3 mnd. siden, selv om han nå skifter mening nå når han har russug. Han sier jeg ikke stoler på han, men det er rusen jeg ikke stoler på. Alkoholen tar kontroll over han og han slutter å være seg selv. Jeg blir nesten like sliten av denne situasjonen som når han er på fylla! Når han er på fylla så er går jeg i "begrens skade modus" nå går jeg i en konstant redsel for det "verste", er helt uten kontroll osv. Dette skjønner han ikke, han ser ikke skaden i å "bare " ta noen øl. Han tror han etter 3 mnd. uten fyll, har kontroll igjen. Han ser ikke at det er alkoholen som styrer han. Hva kan jeg gjøre? Finnes det et sted hvor vi pårørende kan snakke ut om hvordan det er når det stilsynelatende går "bra", når leger og psykologer jubler, men hjemmesituasjonen er uutholdelig? Kvinne, 38. Hordaland.

Det er lett å forstå at du er urolig for situasjonen. Mye står på spill for din mann mht. jobb og Akan-opplegget, og du tenker på hva 2-3 øl på en lørdag kan føre til jfr.tidligere erfaringer. Du kan kontakte Veiledningssenteret ( for pårørende til rusmisbrukere) på tlf.
22993490 og www.veiledningssenteret.no , eller AL-Anon på tlf.51660000. Stiftelsen Bergensklinikkene www.bregesklinikkene.no har hjelp til pårørende av rusmisbrukere. Dette tilbudet er ikke hjelp for rusmisbrukeren, men de som lever med misbrukeren. Dersom dette kan være noe for deg, kan du ringe 66908660 mellom 09-11 og 11.30 og 14 på hverdager.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Tjenesten er stengt fredag 17. mai og hele pinsen.

 

Vi åpner igjen tirsdag 21. mai kl 11.