Hei. Jeg har hørt at om man får overdose av heroin og så får motgift, og deretter skal sette seg en justering når man så har mistet rusen, så vil den "gamle" heroinen bli aktivisert igjen, slik at man da får "dobbelt" dose stemmer dette?
Kvinne, 32 fra Oslo

Motgift (dvs nalokson) blokkerer effekten av heroin (eller morfin, som heroin blir omdannet til) i hjernen – den fører IKKE til utskillelse av stoffet. Selv om brukeren mister "rusfølelsen" når motgiften brukes, er fortsatt heroin/morfin tilstede i kroppen. Det nalokson gjør er å blokkere effekten av morfin inntil konsentrasjonen av morfin har falt til et ikke-toksisk nivå.

Nalokson har en kort halveringstid og vil derfor virke i ca 1 time. Morfin har en lengre halveringstid slik at morfin fra heroin inntaket vil fortsatt være tilstede (i lavere konsentrasjon) i kroppen etter at nalokson har blitt utskilt/sluttet å ha effekt. Ytterligere inntak av heroin vil derfor komme "på toppen" av den konsentrasjonen som fortsatt er i kroppen fra det første inntaket.

Det blir kanskje en litt teknisk forklaring, men det er den beste vi kan gi på ditt spørsmål.

Legg igjen en kommentar