Kvinne med alkoholproblemer

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei. Jeg har lenge lurt på om jeg har et alkoholproblem, grunnen til det er at jeg ikke klarer og stoppe når jeg drikker. Alle gangene jeg prøver går det ikke.Det ender med at jeg ikke husker noe, er utro mot kjæresten, sinna på kjæresten o.l. Dette er helt forferdelig da jeg elsker gutten min. Han familie har også reagert, da de mener jeg må slutte og drikke alkohol. Jeg skjønner at jeg mister min kjæreste og hans familie om jeg fortsetter. Har oppsøkt lege, og han fortalte meg at jeg må slutte og drikke, grunnen er at jeg har hatt fire hjernerystelser, og mest sannsynlig har en hjerneskade etter dette. Sliter også med korttidshukkomelsen i etterkant av slagene. Kan hodeskadene være en av grunnene? jeg skal ta skanning av hodet i nærmeste tid, har bestilt time. Jeg er så fortvilet, får jo lyst til å drikke nåe alle andre drikker. Min kjæreste er også mye på byen. Det er vanskelig. For noen måneder siden rotet jeg med en annen på kjærestens julebord, hvordan er det mulig???? !

Da fikk jeg hjelp av en terapaut, hun mente jeg hadde en arr dannelse i hodet, som reagerte på alkohol. Håper dere kan gi meg noen tilbakemeldinger. Jeg må klare dette. Legen sier jeg kan kose meg med alkohol. Ta en øl, eller et glass vin til mat. Men ikke når jeg skal på fest, eller ut på byen. Jeg må ha hjelp. Jeg ødelegger alt for meg selv hvis jeg fortsetter som før. Håper på svar fra dere.
Fra kvinne, 24 fra Buskerud

Det er tydelig at din alkoholbruk påvirker deg, forholdet ditt og din familie negativt. I sånne situasjoner er det lett for folk rund deg å si som din familie at "dette må du slutte med." Men ofte er det slik at selv om andre sier "du må" så hjelper det ikke hvis ikke du vil. Nå er det tydeligvis kommet dit hen at du selv vil gjøre noe med det, og det er et godt utgangspunkt.

Det første du må gjøre er å be om hjelp. Det kan du be legen din om. Vi finner det litt merkelig at din lege sier til deg at du må slutte å drikke; din lege burde ikke si det, men han/hun burde heller være opptatt av å hjelpe deg med det du har behov for. (Lengre ned i ditt brev står det "legen sier jeg kan kose meg med alkohol" … Det er litt uklart for oss hva denne legens standpunkt egentlig er.) Uansett hva legen din mener, er det slik at han/hun kan hjelpe deg å få behandling hvis du vil ha det. Be legen din om en henvisning til en rus-poliklinikk (RUPO).  På en slik klinikk går du som en vanlig legetime og snakker med en erfaren terapeut om hva du konkret skal gjøre med situasjonen. Du har lov til å velge fritt blant tilbudene pga. sykehusreformen. Legen din kan også ringe Fritt sykehusvalg og undersøke mulighetene (se også www.frittsykehusvalg.no). Er det behov fra din side for et mer omfattende opplegg kan dette utredes i en poliklinisk setting.

Når det gjelder hodeskadene dine ville vi anbefale deg å vente på resultatet av skanningen å snakke med legen/sykehuset om det.

Du sier videre at "alle andre drikker". Her er vi fremme ved noe viktig. Det er nemlig ikke slik at alle andre drikker. Det kan hende det oppfattes slik av deg fordi alle du ser ute drikker. Dessuten kan det hende at din situasjon er blitt slik at DU må vurdere DITT forhold til alkohol, uansett om "alle andre drikker." Og kanskje du er annerledes enn andre på dette punktet, mer utsatt på alle måter. At du ikke klarer å stoppe når du drikker tyder på det, og kan være et tegn på begynnende avhengighet.

Når det gjelder din kjæreste sier du at han "er også mye på byen." Hvis du skal klare å endre ditt forhold til alkohol og fortsette å være sammen med ham, så må nok han også vurdere hvor mye det er lurt av HAM
å gå på byen og drikke. Og det er nok kanskje vanskelig for ham å akseptere at han også bør gjøre noe. Men sånn er situasjonen, og dere må finne ut av dette begge to: snakk om hva du forventer av ham, og han om hva han forventer av deg. Hvis du får en plass på en RUPO kan dere også etter hvert komme dit sammen hvis dere ber om det. Det kan være til STOR hjelp å ha en erfaren person tilstede i slike samtaler. Lykke
til!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.