Jente på 16 med hasjproblemer

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei.
Jeg har røyker hasj omtrent hver helg . Har prøvd amfetamin, extacy, div. piller og andre ting tidligere. Men gjør ikke det nå. For to dager siden røyka jeg som vanlig og fikk litt smånoia, men klarte heldigvis å roe meg ned. Eneste var att hjertet gikk i tohundre og jeg fikk kalde frysninger gjennom hele meg, kaldsvetta.osv. Nå to dager etter føles det fortsatt som om hjertet dunker merkelig. Jeg er ganske hypokonder og paranoid til vanlig, så mest sannsynlig er det ikke så farlig. Men jeg blir stressa av å gå å tenke på dette og da blir det liksom ti ganger verre. Kjenner stikking i brystet og att hjertet dunker kjempefort, akkurat som det dunker utt av kroppen. Nå har jeg seriøst bestemt meg for å ta ei pause, først og fremst. Jeg har dødsangst. Og det er mest sannsynlig derfor det dunker som faen inni der, sikker på jeg skal dø hvert sekund.. og jeg klarer ikke slappe av, for jeg føler at med en gang jeg gjør det så skal hjertet slutte å slå. Og jeg får dritvondt i brystet om jeg anstrenger meg for mye. Må også nevne att jeg har en skikkelig kikhoste/bronkitthoste eller noe i den duren. Kan det ha noe med brystsmertene å gjøre? sånn røykhoste altså? trenger bare en forsikring om att jeg ikke dør. og ikke si jeg skal gå til legen, for jeg dør heller enn at foreldrene mine finner ut om dop osv.
Fra kvinne, 16 fra Møre og Romsdal

Vi finner to hovedtemaer her: 1) Din helsebekymring/angst og 2) Din avgjørelse om å ta en pause.

1) Du trenger ikke være bekymret for at du skal dø av dette. Men hasj kan godt være en medvirkende årsak til dine reaksjoner. Det er kjent at hasj kan gi høyt blodtrykk, og det tar litt tid før trykket går ned etter at inntaket opphører. Kaldsvetting, frysninger og hjertebank er også kjente symptomer hos folk som tar pause fra røyking. I tillegg kan det godt hende at du har en bronkitt/kikhoste forsterker ubehaget/smerten i brystet og hostingen. Andre kroppslige farer ved bruk er: dårligere hukommelse/innlæringsevne, mindre overskudd, fare for lungekreft/KOLS. For alle disse bivirkningene er det store individuelle forskjeller, og det avhenger alltid av mengde/omfang/hyppighet.

Reaksjonene på hasj kan være sterke på et psykologisk plan også. Det er ikke uvanlig for folk som slutter med hasj å få ubehag, feks paranoide tanker. Det kan være både at en blir irritert, spiser og sover dårlig osv. Men det er også kjent at man kan få ganske sterk angst når man slutter med hasj, og det er ikke uvanlig at dette kommer i form av dødsangst. Og angsten for hva det kan være er også en faktor som forsterker ubehaget. Disse reaksjonene kan også vare en stund, men når inntaket opphører vil du bli helt fin igjen med tiden.

2) Din avgjørelse om å ta en pause. Her kommer noen råd til deg om dette. Det går an å prøve dette på egen hånd, og det er et veldig bra tiltak av deg. Det kommer nok ikke til å gå av seg selv, for det er ikke noe hokus pokus å slutte med rusmidler. Hvis man feks setter seg ned i sofaen og sier at "nå skal jeg ikke gjøre det," så er dette vanligvis ikke nok til å holde seg unna. Det må noe mer aktiv innsats til. Hvis du vil ha støtte til dette prosjektet kan det være lurt å fortelle noen om det – hvis du har noen å snakke med som vet om problemet og som du stoler på. Da kan du bruke denne personen som en du kan ringe til, snakke med, og gjøre andre ting sammen med når du merker at lysten kommer. I tillegg kan du gå inn på denne nettsiden og lese i "Guide for deg som vil slutte med hasj." Den er veldig fin, og skrevet av folk som vet hva de snakker om, og som ikke forteller deg hva som er rett og galt. Men de gir deg mange tips og råd. Du vil kjenne deg igjen i guiden. Skriv den ut, og bruk den flittig som et hjelpeverktøy.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.