Når er hasj skadelig?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er en av de som ikke ser på hasj som noe farlig, men liker og kose meg med en rev en gang i blandt. Hvor mye "må" man røyke for at det eventuellt kan bli skadelig? Har altid hatt en grense på at det er det eneste rusmiddelet som skal prøves, og har i 8 år holdt meg til det. Men røk på en smell i fylla, og tok kola. Hva gjør egentlig kokain med hodet?
Fra kvinne på 24 fra Østfold

Hei.

Først til ditt spørsmål om hasj. For det første sier du ikke noe om hva du mener med "en gang i blant". For noen vil jo det være en gang i året, for andre kanskje en gang i uka. Det er store individuelle forskjeller på hvor mye en må røyke for at det skal være skadelig. I utgangspunktet er all hasjrøyking skadelig. Men det er klart at det er forskjell på en gang i året og feks hver dag. Hvis du har røkt i åtte år kjenner du sikkert ditt mønster ganske godt. Her er noen tegn du kan se etter hos deg selv som tyder på at dette er et problem.

1. Du kjenner abstinenssymptomer når du ikke røyker. Du føler kanskje rastløshet, uro, dårligere appettitt og søvn.
2. Du røyker mer og mer, og kanskje mer enn du selv hadde tenkt.
3. Du ønsker å slutte, har kanskje prøvd, men får det ikke til.
4. Mye tid og tankevirksomhet går med på rusbruk og rusrelatertvirksomhet.
5. Bruken har ført til at du har oppgitt viktige sosiale, yrkes- ellerfritidsrelaterte aktiviteter pga hasjrøykingen.
6. Psykiske vansker, angst, uro og aggresjon under påvirkning er ogsåtegn på at bruken er blitt overdreven.

Så ditt spørsmål om kokain. Kokain er et sentralnervøst stimulerende rusmiddel. Det betyr at man blir oppstemt, pratsom, får mindre søvn og matbehov under påvirkning. Kokainrusen varer ganske kort, ca. 30 min- 1 time, og kan sees på en urinprøve i ca 2 dager.

De psykiske virkningene kommer først og fremst ved høyere doser; under rusen kan man få angstanfall og bli irritabel. I sjeldne tilfeller kan man få hallusinasjoner og vrangforestillinger. Først og fremst kan dette skje hvis man tar mange enkeltdoser over lengre tid. Ved gjentatt bruk kan man også oppleve psykiske bivirkninger i kjølvannet av rusen: Søvnløshet, angst, hyperaktivitet og irritabilitet. Noen blir voldelige. Noen får kraftige anfall med panikkangst eller paranoide psykoser (vrangforestillinger om at man er forfulgt).

Her er noen lenker hvor du kan lese mer:

Hasj: rusinfo.no , Hasjguiden for deg som vil slutte med hasj, Folkehelseinstituttets faktaark om hasj

Kokain: rusinfo.no , Folkehelseinstituttets faktaark om kokain

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.