Kjæreste som røyker hasj

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei. Jeg er sammen med en gutt på 20 år. Nå og da får jeg vite at han røyker hasj. Han har venner som gjør det, og sier at han ikke vil kutte ut bra venner pga livsstilen dems osv. Han sier også at alkohol er farligere enn hasj! Jeg blir helt knust hver gang jeg får vite at han har røyket det, fordi jeg har vokst opp med en søster som var narkoman og hele barndommen min er ødelagt pga det. jeg vet ikke hva jeg skal si for å få han til å slutte. Hvor farlig er det å røyke hasj i blant?
Kvinne, 18 fra Akershus

Her er det mange ulike temaer og spørsmål. Derfor deler vi det opp i 5 mindre biter.

1. Din kjæreste vil ikke gi opp gode venner fordi de røyker hasj, og det kan jo være forståelig. For ingen har lyst til å gi opp venner man opplever som gode. Men spørsmålet er jo om han opplever dem som gode venner fordi han kan røyke hasj når han er sammen dem –  da ville jo hasjrøykingen være viktigere enn vennskapet. Et annet spørsmål er også om kjæresten din har noen andre venner som ikke røyker hasj og som han også er sammen – for det trenger han hvis han skal la det være. Det kan kanskje være lurt å lufte disse tingene med ham på en rolig og behersket måte. Det kan kanskje være lurt for dere å snakke sammen om hva slags livsstil dere forventer å ha i forholdet, og at dere begge tar hensyn til den andres behov og ønsker. 

2. Han sier at alkohol er farligere ann hasj. Det kan neppe sies å være helt riktig. Sannheten er at hasj og alkohol har svært forskjellig virkemåte og helt ulike typer skadevirkninger. Det er ikke mulig å komme med en entydig skala på hva som er farligst. Vi anbefaler deg/dere å lese mer om HASJ og mer om ALKOHOL. Se også denne nettsiden under "Fakta om ulike rusmidler"

3. Når det gjelder "narkomani" så er det et stort ord. Vi er litt usikre på hva du mener med at søsteren din var "narkoman." Det at kjæresten din røyker hasj innimellom (du sier ikke noe om hvor ofte) betyr ikke at han er narkoman. Og det betyr heller ikke at han kommer til å bli det. Men det er klart du skal være bekymret. For hvis omfanget og hyppigheten øker kan dette gå utover hans psykiske og fysiske helse, hans skole/jobb-situasjon og hans relasjon til deg/familien/venner osv.

4. Hva skal du si? Dette er vanskelig. For det er lett å bli forbanna/knust/sint når man skal snakke om slikt. Derfor: prøv ikke å få ham til å slutte, det er han som må slutte hvis det er målet. Prøv heller å få ham til å snakke om det: hva er det han liker med det? Vil han heller dette enn andre ting? Hva ville bli bedre om han sluttet? Her kan du også se på punkt 1. hvor det står litt om å snakke om forventninger til forholdet osv.

5. Hvor farlig er det å røyke hasj i blant? Vårt utgangspunkt er at rusmidler alltid kan være farlige. Hvor farlig hasj er kommer an på hva du mener med "i blant." For noen er det en gang i året, for andre en gang i uka.  Farer ved bruk er: dårligere psykososial fungeringsevne, dårligere hukommele/innlæringsevne, mindre overskudd, fare for psykiske problemer ved mye bruk, fare for lungekreft/KOLS. For alle disse farene er det store individuelle forskjeller, og det avhenger alltid av mengde/omfang/hyppighet. Bruk lenken over og les mer.    

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.