Cannabis og sædceller

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei!
Jeg er en mann på 42 år som skal bli pappa. Har 2 voksne sønner fra før. Har ikke brukt prevansjon,annet enn og "hoppe av i svingen" innimellom, og det har gått "bra" i over 18 år. Tenkte kansje "rumpetrolla" mine ikke virka pga jeg har røkt hasj i ca 25 år. Det jeg lurer på er om fosteret kan ta skade av det? Om den ène cella som kom frem til egget kan være like frisk? Min samboer/forlovede er 23 år, og har ingen "rus-historie". Vi skal beholde barnet, og jeg sluttet (nesten) og røyke når vi fikk vite vi var gravide. Mvh en litt bekymra mann;)
Mann, 42 fra Buskerud

Dette ville jeg ikke være alt for bekymret for. Forskerne mener at hovedproblemet med cannabis og graviditet ligger i at THC (det viktigste virkestoffet i cannabis) kan påvirke transporten av det befruktede egget i eggleder. Faren i slike tilfeller er svangerskap utenfor livmor – men faren er liten. Ta en vaginal ultralyd og
kontroller at alt er som det skal.

Når det gjelder cannabis og sædceller kan følgende være av interesse for deg/dere: Nerveceller overfører impulser mellom hverandre ved hjelp av kjemiske
signalstoff. Disse skilles ut fra den ene cellen og binder seg til mottakssteder ? reseptorer – på den andre. Når signalstoff binder seg til en reseptor, startes en nerveimpuls i den andre cellen. En gruppe signalstoff kalles anandamider. Cannabis inneholder stoffer som er svært like disse anandamidene. annabisstoffene kan derfor binde seg til de samme reseptorene, men de stimulerer ikke cellen på samme måten. I stedet blokkerer de reseptorene så anandamidene ikke slipper til for å gjøre virkningen sin.

Nå viser det seg at også sædceller har reseptorer for anandamider. Påvirkning av anandamider på sædcellene bedrer svømmeegenskapene, hjelper sædcellen å feste seg til overflaten av en eggcelle og stimulerer utskillingen av et eggehvitestoff som er nødvendig for at sædcellen skal trenge inn i egget. Dersom der er cannabis tilstede, binder cannabisstoffene seg til disse reseptorene i stedet og blokkerer for anandamidvirkningen. Det er dette som er faren for sædcellene, og som fører til dårligere befrukningsevne. Men i ditt/deres tilfelle er det tydeligvis fortsatt trøkk "rumpetrolla." 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.