Kor mange ruser seg og kor mange dør? Er det så farlig som de sier? Ka er farligst?
Jente, 16 år fra Troms
Da også alkohol er et rusmiddel, er det svært mange prosent av befolkningen som ruser seg. Om du lurte på hvor mange som bruker et bestemt rusmiddel, så er dette vanselig å gi sikre svar på, men Ungdomsundersøkelsen og Rusmidler i Norge publisert av Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) kan fortelle noe om dette.
Når det gjelder narkotikarelaterte dødsfall, er det slik at 195 personer døde som følge av narkotikabruk i Norge i 2006 (kilde Kripos). Statistikken omfatter både tilfeller av akutt forgifting (overdoser) og dødsfall som kan settes i sammenheng med avdødes rusmisbruk. Svært mange av dødsfallene er et resultat av blandingsmisbruk. Oslo hadde flest dødsfall, 72 stk., noe som utgjør ca. 37 % av det totale antallet. De avdøde fordeler seg på 152 (78 %) menn og 43 (22 %) kvinner.
Når det gjelder spørsmålet om hvilket stoff som er farligst, så avhenger dette av hva du tenker på som farlig. Om man bruker dødelighet som et mål på hva som er farligst, vil stoffer som medfører en overdoserisiko "skåre" høyt. Dette dreier seg for eksempel om stoffer som heroin, GHB og alkohol. Disse virker dempende på pustesenteret i hjernen, og store nok doser kan medføre pustestans og død.
Et annet mål på hvor farlig et narkotisk stoff er, kan være hvor lett det fører til avhengighet. Kokain og heroin er de to mest avhengighetsdannende stoffene vi kjenner til.
Denne artikkelen hos Forskning.no omhandler en vitenskapelig sammenligning gjort av britiske forskere av de helsemessige og sosiale kostnadene ved forskjellige typer narkotikabruk.