Samboer med problemer

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er samboer med en super gutt som desverre har litt problemer. Han har hatt/har ADHD. Dette ble oppdaget i 14/15 års alderen, og han begynte på Ritalin i begynnelsen av forholdet vårt 7 år siden. Det har vært litt frem og tilbake med oss pga bla. hans adhd og hans sinne, har vært mange utfordringer i løpet av årene med han. I løpet av årene har sinnet hans blitt noe bedre, men for noen måneder siden inndrømmet han å bruke steroider, og han inndrømmet for ett par år siden å ha brukt litt kokain. Å leve med han mens han boler er en berg og dalbane, men til tider oppfører han seg bra. Han har også opplevd ting i barndommen som han endelig har fortalt om som han sliter mye med, og som jeg tror kan være en av grunnene til at han boler. Hans far slo han, og han har en tanke om at "ingen skal noen gang få banke han igjen". Og dette har gjort han litt "sprø" desverre. Han har brukt vold på meg og, men ikke slått osv, men gjort ting han ikke burde. De fleste gangene han har gjort dette har vi kranglet eller han har blitt sjalu for noe, men mesteparten av gangene knekker han helt sammen etterpå og gråter som ett barn. I det siste har faktisk dette endret seg litt, noen ganger går han bare.. Men uansett. For en måned siden begynte han å sove hos foreldrene sine, og der er han ennå. Før han dro, sa han at han hadde så dårlig samvittighet for ting han har gjort mot meg, og ting jeg ikke vet om… Nå i helgen fortalte han meg endelig at han har brukt kokain regelmessig…da jeg måtte hente han da han hadde fått i seg noe annet enn det han skulle. Jeg har mistenkt dette hele høsten, men han har alltid hatt en forklaring.. Nå forstår jeg jo at jeg hadde faktisk rett. Jeg har funnet sugerør, rullet sammen penger.. Han snufser mye, brukte mye nesespray, blødde noen ganger neseblod osv. Jeg var hele tiden klar over at han hadde venner som gjorde dette mye, og han jobber i utelivsbransjen, så kokain er jo faktisk veldig mye rundt han. Han sa at han ville ha hjelp, at hver dag denne måneden ruset han seg når han begynte å savne meg..og slik ville han ikke ha det. Nevner også og har gjort det før, at han er lei dette stedet og lei folk. "Alle" driver jo med dette…
Jeg derimot, er veldig "ordentlig", og har aldri hatt interesse av noe annet enn å drikke, og det er han veldig klar over. Han har såret meg mye gjennom årene, men jeg mener og tror at desverre er mye pga ting han har opplevd som han har inni seg, han er ikke flink til å uttrykke følelsene sine, og den eneste han åpner seg for er meg, selvom han tom. sliter med det. Men nå har jeg kommet til det skrittet at jeg vet ikke om jeg takler dette mer, men det er utrolig vondt å "gi han opp" og. Jeg er bare veldig redd for at dette er noe han fortsetter med, og at det blir værre. Er dette noe han bare sier, at han vil komme unna dette? Siden han har gått på Ritalin pga ADHD, er vel sannsynligheten for at han blir avhengig av rusmidel senere stor etter det jeg har hørt. Jeg fikk han til å gå til psykolog i vår pga div ting han sliter med, bl! a sinne, men han var der bare to ganger da han mente det ikke hjalp.. Jeg følte ikke han virkelig ikke ville prøve. Kommer det da til å bli slik med dette og? Hvor tar jeg evt, kontakt for at han skal få hjelp? Jeg har lest at steroider, kokain og alkohol kan gjøre personen livsfarlig? Stemmer dette? Jeg har selv vært redd han når han har bolet, men jeg vet jo at gutten innerst inne er super og desverre har opplevd mye vondt han sliter med, men prøver å ikke tenke på. Han skyver alltid vonde ting foran seg for å slippe å tenke på det. Og det bli jo bare værre og værre. Vi snakket om at han kunne fortelle kompiser om at han er avhengig, kanskje de prøver å la være å friste han osv, men jeg vet ikke om det funker heller. Og den lyvingen, hvordan kan man vite at man noen gang kan stole på han igjen. Jeg har snakket noe om søsteren hans om dette, men ikke at han har inndrømmet problemet med kokain. Jeg vil jo at han skal kunne stole på meg og, jeg er den eneste han stoler ordentlig på. Moren hans fikk kreft i sommer, så jeg har prvd å ikk!e legge formye av dette på henne og. Tusen takk for hjelp, setter utrolig stor pris på det.
Kvinne, 23 fra Buskerud

Det er en voldsom historie du beskriver.

Du er den eneste som kan avgjøre hva du vil gjøre med livet ditt og om du ønsker å fortsette dette forholdet. Å blande ulike rusmidler er ikke bra fordi ulike rusmidler forsterker hverandre, og en dermed ikke vet hva slags utfall det blir. En kan blir veldig utaggerende ved bruk av kokain, steroider og alkohol, og i kombinasjon er det enda vanskeligere å vite hvilket utfall det blir. Uavhengig av hva du velger å gjøre, kan samboeren din få hjelp hvis han ønsker det, men han må ville det selv. Hvis han ønsker hjelp, må han gå til sin fastlege. Da kan de sammen finne ut hva som er best behandling for ham. På www.rustiltak.no finnes en oversikt over behandligsapparatet i Norge. Det går da ann å gå inn og søke på fylke og se hva som finnes der dere bor. I Buskerud finnes både Ruspoliklinikk og ulike steder en kan innlegges for å få behandling.

Det kan høres ut som om du trenger noen å prate med som pårørende. Da finnes det en organisasjon som heter Veiledningssenteret for pårørende til rusmiddelavhengige. De kan kontaktes mandag til fredag fra klokken 09:00 til 15:00 på telefonnummer 22 99 34 90. Både du og din samboer er velkommen til å ringe oss i RUStelefonen 08588.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.