Ulike spørsmål om rusmidler

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg har noen spørsmål. Jeg har letet rundt på nettet etter svar, men har funnet så mange forskjellige svar at jeg blir litt forvirret, så jeg tenkte jeg kunne spørre her.

1. Hvor lang tid etter man har tatt hasj tar det før det går ut av kroppen? Og hvor mangen ganger kan man gjennomsnittlig ta det før man blir avhengig?

2. Hvor farlig er ecstasy, og hvor lang tid tar det før det går ut av kroppen? Og hvordan kan man se på en person om han/hun har tatt det?

3. Er det sant at man ikke skal blande dop og alkohol? Og i så fall, hvorfor?

4. Er det sant at man kan få anfall 15år etter man har tatt en pille?

5. Leste i annonsen deres og der var det et spørsmål som jeg ble litt usikker på. Går det an å røyke bananskall. Så da lurer jeg på: går det an ?

6. Jeg leste et sted på nettet at 30% av Norges befolkning under 30 år har prøvd hasj, og i flere tv serier virker det ikke som om hasj er så veldig farlig. Er det virkelig så veldig farlig å ta hasj hvis man ikke tar det så ofte som et par ganger i halvåret?

7. Hva er forskjellen på cannabis og hasj?

8. Ville jeg dødd hvis jeg hadde tatt en sprøyte nå, når jeg bare har prøvd hasj èn gang før?

1. Når det gjelder cannabis, er det slik at THC, som er virkestoffet i cannabis, kan spores opp til 6 uker i kroppen, avhengig av mengde inntak og hyppighet. Det er ikke lett å si hvor fort en blir avhengig da det er individuelt fra person til person.

2. Ecstasy er et syntetisk kjemisk stoff, som både er oppkvikkende (sentralstimulerende) og hallusinerende (psykedelisk). Ved inntak av en vanlig rusdose er den sentralstimulerende virkningen dominerende.
Økning av dosen gjør at risikoen for forvirringstilstander øker betydelig. Egentlige hallusinasjoner, ofte fulgt av forfølgelsesforestillinger og psykoselignende tilstander kan forekomme ved store inntak av ecstasy. Panikk og angst er også beskrevet. Disse følelsene kan oppleves som svært ubehagelige av personen og av omgivelsene. Det har skjedd alvorlige skader og dødsfall som følge av ukontrollerte handlinger i ruset tilstand.

Ecstasy og intens fysisk aktivitet, som dansing hele natten, er en farlig kombinasjon. Bruk av ecstasy fører til raskere puls, høyere blodtrykk og økt kroppstemperatur. Fysisk aktivitet kan forsterke disse faktorene ytterligere, slik at resultatet kan bli betydelig belastning på hjerte, kretsløp, lever, nyrer og andre deler av organismen. Alvorlige sykdomstilstander og dødsfall har forekommet. Hjerteinfarkt er ett eksempel. Skader i hjernens blodkar i form av hjerneinfarkter og hjerneblødning er en sjelden, men likevel viktig og svært alvorlig, bivirkning av ecstasybruk.

Ecstasy kan sette kroppens varmeregulerende mekanisme ut av funksjon og kan føre til overoppheting og kollaps. I Storbritannia er det påvist flere dødsfall etter ecstasybruk med feber opp til 43 grader. Bruk av
ecstasy og dansing gir tørst. Mange drikker mye vann, flere liter er ikke uvanlig. Dette kan motvirke overoppheting, men høyt vanninntak kan gi for lavt innhold av salter i blodet (hyponatremi). Det kan føre til
bevisstløshet, kramper, hjerterytmeforstyrrelser og i verste fall døden.

Ecstasy kan også gi andre svært alvorlige skader på kroppen, som akutt nyresvikt og livstruende forstyrrelser i blodets sammensetning. Slike alvorlige virkninger er sjeldne, men kan inntreffe selv uten
kombinasjon med fysisk aktivitet. De nærmeste dagene etter ecstasybruk vil humøret ofte være dårligere enn normalt, og i noen tilfeller kan det opptre depressive tilstander.

Ecstasy kan påvises i urinen i 2-4 dager. Det er flere symptomer en kan se etter, som økt aktivitet, svette, dansing uten stopp med mer, men det viktigste er å se om personen har endret adferd fra det som er vanlig for henne/ham. Symptomer som beskrevet over er ikke enestående for ecstasy. Hvis du vil lese mer om ecstasy, anbefaler vi deg å gå inne på denne siden.

3. Årsaken til at en ikke skal blande alkohol og andre rusmidler er at ulike rusmidler forsterker hverandre slik at utfallet av rusen bir kraftigere og det er vanskelig å kontrollere hva en får i seg.

4. Du sier ikke noe om hvilken pille du tenker på, men vi har ikke hørt om at det er noen piller som kan gi et slikt utslag. Det er et spørsmål du kan spørre legen om.

5. Det er fullt mulig å røyke bananskall, men du vil ikke oppleve noen rus av det.

6. Det er slik med cannabis at ingen vet hva utfallet blir. Virkningene av cannabis, som av andre stoffer, kan variere sterkt og avhenger dels av mengde stoff og innhold av THC, dels av personlighetstypen til brukeren, dels av omgivelsene og forventninger til rusen. Vi anbefaler deg å lese mer om cannabis her.

7. Cannabis er samlebetegnelse på materialet som kommer fra planten Cannabis sativa. Ut fra denne planten kan man få ut marihuana, som er cannabisplanten i tørket tilstand uten noen form for foredling, hasjisj, som er et raffinert produkt fra marihuanaen, hvor plantesaften (harpiksen) er oppkonstruert, og cannabisolje, som er det mest konsentrerte produktet fra cannabisplanten eller hasjolje.

8. Hvis du mener at du skulle ta ei sprøyte med hasj, så er det ikke mulig fordi hasj ikke er løselig i vann.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.