Hasj og marihuana

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hva er mest farlig av hasj og marihuana? Hva er sterkest? Hva har verste bivirkninger, og hvordan ruser stoffene deg på forskjellige måter?
Jente, 15 år fra Rogaland.

Cannabis er en samlebetegnelse på materiale fra planten Cannabis sativa. Planten inneholder en lang rekke stoffer som kalles cannabinoider. Det viktigste av disse er delta-9-tetrahydrocannabinol (som forkortes THC). I hovedsak er det dette stoffet som gir rus.
 
Flere forskjellige produkter framstilles cannabisplanten. Hasj og marihuana er to av disse. Marihuana er vanligvis tørkede blader av henholdsvis toppskudd og blomster, men kan også inneholde stilker eller frø. Hasj er et videreforedlet produkt hvor plantesaften eller harpiksen er oppkonsentrert og presset til plater eller klumper sammen med deler av det fiberholdige plantematerialet.

I utgangspunktet er hasj og marihuana like farlig, men nå for tiden er det marihuana som inneholder mest THC grunnet videreforedling av plantene. Marokko, som er det landet som produserer mesteparten av den hasjen som havner i Norge, bruker ikke denne typen videreforedlede planter i sin produksjon, og derfor har ikke THC-innholdet i norsk hasj økt tilsvarende. Vanligvis inneholder marihuana opptil 10 prosent THC, mens hasj inneholder 6-10 prosent.

Cannabis har mange bivirkninger, og hvilke bivirkninger man opplever avhenger bl.a. av hvor ofte og hvor mye man røyker. Cannabis har f.eks. en negativ innvirkning på koordinasjon, reaksjonsevne, innlæring og kortidshukommelse, samt evnen for komplekse tankeoperasjoner og langsiktig strategisk planlegging. Bruk av cannabis medfører dessuten en forhøyet risiko for angst- og depresjonsproblemer, og kan til og med utløse psykoser og schizofreni hos sårbare personer. Røyking av cannabis gir videre en økt risiko for kronisk bronkitt og akutte infeksjoner i nesen, bihuler, svelg og luftrør. Cannabis påvirker også hormonbalansen i kroppen, som igjen kan påvirke spermieproduksjon og menstruasjonssyklus.

Jeg er usikker på hva du mener med "hvordan ruser stoffene deg på forskjellige måter", men hvis du lurer på rusvirkningene, så er de like for hasj og marihuana. Ruseffekten inntrer allerede kort tid etter at røyken er inhalert, med en topp etter ca. 20-30 minutter. Brukeren får som oftest økt puls, rødhet i øynene, tørr munn, samt økt matlyst. Etter noen timer er rusen etter et typisk enkeltinntak normalt over, selv om svekkelse av koordinasjonen, konsentrasjonen og reaksjonsevnen er påvist opptil 24 timer etter inntak.

Cannabis har både dempende og svakt hallusinogene virkninger, noe som innebærer endret virkelighetsoppfatning. Rusen svekker den kritiske sansen, og brukeren kan ofte oppføre seg ”fjollete”. Rusen kan gjøre brukeren avslappet og pratsom, og forsterker ofte sansene, spesielt inntrykk av farger, smak og musikk. Man opplever seg selv om mer åpen og sosial, med hyppige latteranfall. Rusen kan også føre til trøtthet, svimmelhet og kvalme.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.