Jeg er jente på 32 år som akkurat har flyttet i fra min mann, pga at han er medikamentavhengig (hovedsaklig Paralgin Forte og Stesolid). Jeg var nødt til å ta ett valg, og sette hardt mot hardt da jeg også har en sønn oppi dette. Min mann er nå desperat etter å få meg tilbake og sier han vil slutte. Jeg håper inderlig han klarer det, men jeg tviler på det, og har sagt at han må gi det tid og synlige resultater før jeg eventuellt kan komme tilbake. Mest av alt ønsker jeg at han kan legge seg inn en plass for å få endret "huet" og holdningene sine. Men han sier at han har tatt kontakt med forskjellige innstanser og sier at de mener at han klarer dette selv i samarbeid med fastlegen sin. Vi har tatt kontakt med fastlegen hans sammen, men jeg føler ikke at han har god nok kompetanse på området, og at han ser litt for lett på det. Min mann er også veldig god til å prate for seg, og gjør dertil alt for å sette seg sjøl i et bedre lys enn han egentlig er. Han juger helt til han får bevis imot seg og er blitt ganske flink til dette etterhvert. Nå sier han at han har sluttet og at han har det helt jævlig, men jeg trenger mer enn lovord, og lurer egentlig på om hvilke muligheter det er for å sjekke seg. Med det så tenker jeg på urinprøver/blodprøver. Jeg har tatt dette opp med fastlegen, men føler at han ikke ga meg noe ordentlig svar på det før han etterhvert avviste det. Hva kan jeg gjøre, jeg vil jo gjerne hjelpe han og vet at han er en fin mann bare han ikke er kjemisk påvirket.
Kvinne, 32 år fra Aust-Agder.

Det kommer ikke frem av spørsmålet ditt hvor lenge mannen din har brukt medikamenter, eventuelt hvor mye han bruker. Vi velger å forstå det dithen at det har vedvart over tid, og at han har behov for hjelp for sitt medikamentmisbruk/-avhengighet.  Rask seponering (avslutting) av medikamenter kan medføre sterke ubehag, slik at det kan være vanskelig å klare dette på egenhånd uten fagpersonell med kompetanse innenfor dette feltet. Sannsyneligvis er den beste behandlingsformen en langsom nedtrapping av medisinene.  Det vil bidra til at ubehaget ved seponering blir sterkt redusert.  Dette bør foregå i kontrollerlerte former parallelt med annen form for oppfølging. 

I og med at det er vanskelig å samarbeide med fastlegen, finnes det andre alternativer som kan være behjelpelig med medikamentavhengighet. For å få hjelp til poliklinsik behandling, eller institusjonsbehandling, er det nødvendig at fastlege eller sosialtjenesten sender henvisning. Innenfor spesialisttjenesten kan man søke behandling i hele landet uavhengig av hvilket fylke man bor i. Vedrørende valg av sykehusvalg/rusbehandling finner du informasjon om dette her. Ønsker du å snakke med en pasientrådgiver, kan du ringe gratis på grønt nummer: 800 41 004. 

I Oslo har Incognito Klinikk god kompetanse på behandling av medikamentavhengighet. Du vil finne opplysninger på nettsiden deres, eller du kan nå dem på telefon: 22 90 26 60.  Behandlingen er frivillig, så forutsetningen er at mannen din har et reellt ønske om å klutte med medikamenter. På Rustiltak.no vil du finne en landsdekkende oversikt over ulike behandlingsalternativer, samt en utfyllende presentasjon av hvert enkelt tiltak.

Legg igjen en kommentar