Hei, jeg lurer på om opium er skadelig for noen av kroppens organer?
Mann, 20 år fra Oslo

Opioider er en samlebetegnelse på forskjellige stoffer som enten kommer fra opiumsvalmuen, eller som har en tilsvarende virknng. Opium er at av disse stoffene, og det inntas tradisjonelt sett ved røyking i spesielle vannpiper men kan også spises eller drikkes.

Opium har en rekke virkninger på kroppen som er uheldige, uten at de medfører varig skade av organer. F.eks.har stoffet en dempende effekt på imunsystemet som ledsages av økt infeksjonsrisiko. Hemmende effekt på tarmbevegelighet og tarmsekresjon som ledsages av forstoppelse og forsinket fordøyelse. Regelmessig bruk av opioider kan også påvirke homonfrigjøringen i kroppen slik at f.eks menstruasjonsforstyrrelser kan oppstå og opioider har effekter på hjerte-karsystemet som blant annet kan medfører lavt blodtrykk.

De varige skadene oppstår etter at man har brukt opium over tid, og da er den viktigste effekten den virkningen stoffene har på strukturer i hjernen. Dette medfører langvarige endringer i disse, og fører til avhengighet samt en økt risiko for avhengighet av andre stoffer. Om opiumen røykes kan dette medføre lungeskader.

 

 

Legg igjen en kommentar