Anabole steroider og fastlegen

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er en mann på 20 som har kjørt steroider i noen uker.  Jeg er litt bekymret for at jeg har fått lave HDL kolesterolnivåer i løpet av denne perioden, og jeg lurer på hva jeg kan fortelle fastlegen min? Han er nemlig den eneste legen i bygda, og jeg lurer på om hvis jeg forteller han om at jeg er på steroider, eller at jeg sier jeg trenger de og de blodverdiene sjekket (kan jeg forlange dette?), så vil han spre sladder om meg. Tro meg, dette er en liten bygd. Men det er også saken om han kan skrive noe i papirene mine?  At jeg bruker steroider eller noe?  Vil ikke oppleve stigma senere i livet fordi jeg har valgt å gjøre noe med MIN kropp – kan dere oppklare dette for en stakkar?
Gutt, 20 år fra Troms.

Dersom du oppsøker fastlegen din med ønske om å få utført bestemte analyser, bør du fortelle legen om hvorfor du ønsker disse prøvene utført. Pasient-lege forhold bør være basert på gjensidig tillit. Det er dessuten legen som må rekvirere prøvene, og som med sin rekvisisjon garanterer at det er riktig å bruke midler fra det offentlige helsevesen til undersøkelsene. Leger har en lovbestemt taushetsplikt. Det betyr at en lege ikke kan fortelle andre personer om sine pasienters analyseresultater eller sykdommer. Det lages alltid en journal ved et besøk hos en lege. Her vil aktuelle data og opplysninger registreres. Journalen er imidlertid ikke tilgjengelig for andre enn helsepersonalet, og de har altså taushetsplikt.

Spørsmål om anabole steroider ligger i utgangspunktet utenfor Rustelefonen kompetanseområde. Vi anbefaler å kontakte Dopingtelefonen (800 50 200, mandag-onsdag, 09.00-15.00) vedrørende slike spørsmål.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.