Hvilket stoff er mest avhengighetsdannende?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi er to jenter som lurer på hvilket stoff som er vanskeligst å slutte med? Vi hørte at metadon var verst selv om det brukes som et legemiddel. Er det veldig feil? Vi holder på med et skole-prosjekt.
Jente, 14 år fra Nord-Trøndelag.


Det er mange faktorer som må tas med i betraktningen når det gjelder å avgjøre hvor vanskelig det er å slutte med et stoff. Når det gjelder stoffenes rent biologiske avhengighetspotensial kan dette måles ved såkalt selvadministrering hos dyr. Man ser da hvor mye dyr er villige til å jobbe (for eksempel trykke på en spak) for å få stoffet. Ved slike studier har man observert at kokain er det stoffet som utløser størst selvadministrering, etterfulgt av heroin. Andre faktorer det kan være naturlig å inkludere er hvor store/alvorlige abstinenser stoffet gir. Både alkohol og opioider (som for eksempel heroin) gir store/alvorlige abstinenser når man slutter å bruke stoffet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.