Lurer på hva som er skadeforskjellen mellom gutter og jenter (menn og kvinner), mens man er full?
Gutt, 13 år fra Oslo.

Skadene er nok stort sett de samme, men dersom en mann og en kvinne drikker samme mengde alkohol, vil som oftest kvinnen få høyere promille. Dette skjer selv om mannen og kvinnen veier det samme. Det er to hovedårsaker til dette.

Alkohol løses godt i vann og fordeler seg derfor i vannholdig kroppsvev som blant annet muskelvev. Mannens kropp har høyere andel vann enn kvinnens kropp fordi menn som regel har større muskelmasse enn kvinner. Hos kvinner fordeler alkoholen seg i rundt 50 – 70 prosent av kroppsvekten, hos menn oftest i 60 – 80 prosent.

I magesekken er det enzymer som bryter ned alkohol. Mengden enzymer kan variere fra person til person. Generelt ser det ut til at menn har større slik enzymaktivitet enn kvinner. Når man drikker mye og/eller drikker på tom mage, har denne nedbrytningen i magesekken liten betydning. Ved større måltider kan derimot opptil ca. 20 prosent av alkoholen brytes ned i magesekken. Dermed vil en viss del av den inntatte alkoholmengden aldri komme over i blodet.

Legg igjen en kommentar