RUStelefonen svarer på spørsmål om inntak av alkohol vha. tampong. Bruker vi pekefingeren allikevel. Hvor farlig er kokain. Og hvordan slutte med hasj.

 
Hvordan er egentlig effekten hvis man dypper en tampong i sprit og dytter den oppi der-du-vet? Virker som det funker ganske bra…

Tamponger med sprit som plasseres vaginalt eller analt medfører at alkoholen kan bli tatt direkte opp av blodårene i slimhinnene der. Således kan alkoholen fortere nå blodet, og deretter hjernen, enn hvis den inntas på vanlig måte gjennom munnen. Å drikke alkohol på vanlig måte vil imidlertid være en mer effektiv måte å utnytte alkoholen på. Dessuten er det svært vanskelig å kontrollere hvor mye alkohol man får i seg ved å benytte en slik metode.
 
 
 
Denne spalten er rar, dere sier at det skal være "Ingen pekefingre. Bare svar på det du lurer på", men svarene er nesten alltid negativt ladet. Greit å påpeke skadevirkninger, men folk ruser seg jo mest fordi det er gøy, gjør de ikke?

Vi får primært spørsmål om skadevirkninger og problemer knyttet til rus, og da blir svarene fokusert på dette. I svarene våre har vi fokus på faktabasert informasjon, ikke på de moralske aspektene ved rus og rusbruk. Det er slik at folk hovedsakelig ruser seg fordi det er gøy, og at mange av rusopplevelsene oppleves som spennende og flotte. Årsaken til at det ikke er enda mer rusbruk er at rusing også har omkostninger. Hver person som ruser seg tar derfor et valg i forhold til hvor gøy det er, og hvilke omkostninger det vil få.
 
 
 
Kokain er merkelig, med tanke på at effekten forsvinner fort, man kan sovne ganske kjapt etter å ha brukt det, og man føler seg ganske fin dagen etterpå. Likevel omtales det som et veldig tungt stoff, hvorfor det?

Kokain kan lett føre til avhengighet ved gjentatt bruk, spesielt hvis det røykes (slik som det er vanlig i for eksempel USA). Du skal ikke ha brukt kokain mange ganger før du kan risikere å oppleve en ”nedtur” etterpå. Kontrasten er svært stor fra hvor flott du har det og hvor fantastisk du føler det når du er ruset, til hverdagen og det virkelige livet. Dette kan føre til et behov for igjen å oppleve denne rusen. Kokain omtales altså som et tungt stoff, fordi det er så lett å bli avhengig. Bruken kan ha få tydelige bivirkninger i begynnelsen, slik at det er lett å tro at det er ufarlig.
 
 
 
Har røyket en del hasj den siste tiden, og sliter med å trappe ned. Har vanskelig for å sove uten å ha røyket først. Hva kan jeg gjøre?

Når du trapper ned/slutter å røyke hasj merker du en del av de psykiske og fysiske avhengighetssymptomene veldig godt. Problemer med å sove er et svært vanlig abstinenssymptom, og varer ca.2 uker etter at du har sluttet. Om du bare trapper ned vil det vare lenger da du tilfører kroppen THC om enn i mindre mengder. Kroppen klarer seg med lite søvn i en periode, så om du hviler og slapper av uten å sove går det greit. Du kan også prøve meditasjon og helsekostmidler for å få slappet av og sove. 
 
 
 
Du kan også lese denne spørrespalten i Spirit.