Blåmerker etter fettsuging

Plastisk kirurgi er krevende, for både kropp og psyke. Man må være godt forbredt, både på selve operasjonen og tiden som kommer etterpå. Etter å ha blitt skåret, sydd og dyttet på i flere timer er det ikke veldig rart at kroppen bærer preg av dette. Etter en stund er det mulig å oppleve blåmerker, alt fra svake til kraftige i områdene rundt der det er blitt fettsugd. Det er vanlig å få blåmerker, men det er mer vanlig å få kraftige blåmerker enn svake. Det er det mange som ikke vet. Derfor må du ikke bli redd om du opplever kraftige blåmerker etter operasjonen. Men det er ting både du og kirurgen kan gjøre for å minimere sjansen for blåmerker.
Det er mange medisiner og lignende man kanskje bruker fast som man må slutte med i forkant av fettsuging. Disse kan lede til kraftigere blåmerker. Noen av tingene som kan
påvirke blodplatene og koagulering av blodet er aspirin, ibuprofen, hvitløk og rødvin. Du bør ikke ha i deg noen av disse tingene i forkant av operasjonen, minimum 7 dager men
aller helst 10 dager. Det er også viktig at kirurgen tar seg god tid inne på operasjonsrommet. Når operasjonen skal gjennomføres føres det aller først en inn en væske i åpningen, som får blodårene til å trekke seg sammen. Dette minimerer også sjansen for blåmerker. Men det kan ta opp til 10 minutter før blodårene har trukket seg sammen så mye som de kan. Begynner man selve fettsugingen før dette kan det fortsatt bli en del mer blåmerker. Snakk om dette med din kirurg.
I etterkant er det aller viktigste å holde såret på plass, og ha det under press hele tiden, altså kompresjon. Du kan undersøke mulighetene for ytterligere kompresjon, i tillegg til den bandasjen du får etter operasjonen. Dette bør du også gjøre i samarbeid med en lege eller fagfolk, slik at det ikke blir for mye press på såret. Et produkt som er anbefalt flere steder er topifoam. Men du bør uansett snakke med en lege før du går til innkjøp av dette produktet.
Det er altså mange ting man kan gjøre for å minimere blåmerker. Men blåmerker er ikke farlig, og selv om de kan være fra alt til noen uker til to måneder går det over etterhvert.
Du må uansett lytte til, og følge med på din egen kropp. Den heles av seg selv, og til syvende og sist bruker den den tiden den trenger på det.

Takk til Aleris avd. Plastisk Kirurgi i Oslo for inspirasjon til artikkel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>