7 ting du må fortelle gynekologen din

Det kan være flaut å fortelle om det aller mest private til en totalt ukjent. Det er ikke alltid gøy å måtte fortelle om en kløe, en opplevelse under et samleie eller hvor mange partnere man har hatt. Men det er nødvendig informasjon for din gynekolog å ha, for at hun skal kunne gi deg en ordentlig undersøkelse og finne ut av om noe er galt, eller om alt er som normalt. Du må bare legge vekk flauheten, og fortelle gynekologen din det hun trenger å vite.

Her følger noen ting du bør fortelle til gynekologen din.
1. Uvanlig utflod i lukt, farge eller mengde. Smerter i underlivet.
Dette kan bety at du har en kjønnssykdom, som for eksempel klamydia, herpes gonoré.

2. Kraftige og/eller hyppige mellomblødninger
Dette kan bety at du har hormonproblemer.
3. Om du mistenker at du kan være gravid
Dette krever isåfall mer grundige undersøkelser. Du trenger ekstra tester, ekstra vitaminer om du skal beholde det, og om du er mer usikker må dere ta en samtale rundt hva alternativene dine er.
4. Hvis du har hatt ubeskyttet sex
Det er viktig at du da får gjennomført en ekstra grundig undersøkelse, hvor du kan sjekkes for både kjønnssykdommer og eventuell graviditet.

5. Hvis du ofte føler deg oppblåst, og opplever mye smerte i bekkenet
Disse symptomene er ganske vanlige. Det er også vanlig og oppleve trykk i bekkenet av og til. Men om alle disse symptomene oppstår samtidig, og over et lenger tidsrom kan det være symptomer på kreft i eggstokkene. Da er det viktig at gynekologen din får mulighet til å sjekke dette grundigere.
6. Kraftige menssmerter
Dette kan være et symptom på endometriose. Dette er en ganske vanlig, men ubehagelig lidelse, der det samme type vevet som vokser inne i livmoren sprer seg og vevet begynner å gro også andre steder i vaginaen.
7. Smerter under samleie
Det kan være et symptom på vulvodyni. Dette er en betegnelse på smerter som omfatter de ytre og indre kjønnslepper, klitoris og inngangen til vagina. Vulvodyni kan være problematisk i forhold til intimitet og nærhet til din partner, og det er viktig at du og din gynekolog finner ut av det, og diskuterer løsninger som kan lindre smertene for deg og skape et bedre sexliv for deg.

 

Takk til Aleris Oslo avd. Gynekologi for inspirasjon til artikkelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>